Als het gaat om onrustige nachten, eindeloze opwinding en slaperige ochtenden – zijn we er zeker allemaal geweest.
Veel mensen hebben gevoelens van intense bezorgdheid over bepaalde angsten en mislukkingen in hun leven gemeld – maar het vreemde is hoe herkenbaar de specifieke timing van dergelijke gedachten is.
Welnu, wees niet langer verbijsterd, want een expert heeft precies uitgelegd waarom we in de vroege ochtenduren zo worden gekweld door voortdurende angst.
Het is afschuwelijk als je het gevoel hebt dat je net in slaap bent gevallen en om 3 uur ’s nachts opgeschrikt wordt door niets anders dan een lawine van angstige gedachten.
Namelijk, nadenken over al je minieme angsten, vermeende mislukking of zelfs maar een compilatie van je meest ineenkrimpende momenten – het lijkt erop dat dit bizarre fenomeen verre van ongewoon is.
Velen zijn sindsdien naar sociale media gegaan om te proberen de code te kraken over waar deze vreemde gedachten om 3 uur ’s nachts vandaan komen en waarom ze lijken te gebeuren op het moment dat ze gebeuren.
Komiek Rhys Nicholson vroeg: “Wordt iedereen elke ochtend om ongeveer 3 of 4 uur ’s ochtends wakker om gedurende 45 minuten een snelle mentale samenvatting van al hun angsten te maken en dan weer in slaap te vallen?”
Een psychologieonderzoeker met expertise in stemming, slaap en het circadiane systeem heeft uitgelegd waarom dit ons overkomt.
Greg Murray, professor en directeur van het Center for Mental Health aan de Swinburne University of Technology legt uit dat het uitgangspunt is om te begrijpen wat ons lichaam doet rond 3 uur ’s nachts.
Volgens de expert bereikt onze neurobiologie ‘rond 3 of 4 uur een keerpunt’.