Nieuwe WhatsApp-oplichting creëert nu al veel Nederlandse slachtoffers

De meesten van ons zijn op een of ander moment weleens in contact gekomen met een oplichter, en het lijkt erop dat ze een nieuw favoriet platform hebben om zich op te richten.

De nieuwste zwendel die zijn ronde doet op Whatsapp probeert gebruikers te laten denken dat er een soort noodgeval in het gezin gaande is.

Maar maak je geen zorgen, want we hebben een overzicht van alle rode vlaggen om in gedachten te houden als je ooit een van deze verontrustende berichten ontvangt.

Het komt erop neer, dat de oplichter je Whatsapp-berichten hacken en zich voordoen als een lid van je familie, vriend of gewoon iemand uit je contacten.

De fraudeur doet alsof hij dringend geld nodig heeft en probeert gebruikers te misleiden om hen wat geld te sturen omdat ‘ze dringend een (hoge) rekening moeten betalen’ of ‘ze hebben een noodgeval en hebben dringend wat geld nodig’.

Klinkt bekend?

De oplichters willen in feite een gevoel van stress veroorzaken, in de hoop dat hun slachtoffers een gehaaste geldtransactie doen in de chaos van dit alles.

In de meeste gevallen stuurt de oplichter berichten vanaf een onbekend telefoonnummer, maar voegt hij meestal een bekende profielfoto toe om u naar binnen te lokken.

Hoewel gebruikers het nummer dat hen een bericht stuurt misschien niet herkennen, lijkt het erop dat het zien van een bekend gezicht hen doet geloven dat ze in feite met iemand praten die ze kennen in plaats van met een op de loer liggende crimineel.

Maar het is belangrijk om te onthouden dat foto’s heel gemakkelijk kunnen worden gekopieerd en geplakt via sociale media zoals Instagram en Facebook.

De oplichters kunnen ook informatie gebruiken die afkomstig is van het sociale mediaplatform, zoals de toon van de stem en het vocabulaire, om er legitiemer uit te zien.

Maar het is niet allemaal kommer en kwel, aangezien VPN Overview zes veelbetekenende signalen heeft kunnen identificeren waar WhatsApp-gebruikers op moeten letten.

De site legt uit: “We raden u aan deze informatie aandachtig te lezen om vertrouwd te raken met de manier waarop deze cybercriminelen werken, zodat u hopelijk niet in hun valkuilen trapt.”

De eerste rode vlag is wanneer een ‘oplichter een gevoel van urgentie uitstraalt en u probeert te overtuigen of onder druk zet om snel te betalen’, wat naar verluidt ‘bijna altijd’ het geval is.

De tweede is dat de oplichter je een WhatsApp-bericht stuurt vanaf een ‘onbekend telefoonnummer’. Dit gebeurt echter alleen als de crimineel zelf nog niet iemands daadwerkelijke WhatsApp-account heeft gekaapt.

Op de derde plaats komen wanneer de crimineel u informeert dat hun nummer is gewijzigd en ‘bijna onmiddellijk over geld begint te praten’.

Een vierde waarschuwing om in gedachten te houden is dat de berichten van de persoon ‘in slecht Nederlands zijn geschreven, omdat de moedertaal van de fraudeur vaak geen Nederlands is of ze niet goed opgeleid zijn’, beweert de site.

Het voorlaatste veelbetekenende teken is dat de persoon die berichten stuurt, nadrukkelijk vermeld dat ze niet gebeld willen worden – ook al bevinden ze zich zogenaamd in een ‘noodsituatie’.

En het laatste waar u op moet letten – hoewel het misschien vrij voor de hand ligt – is wanneer de persoon aan de andere kant van de lijn u vraagt om ‘geld over te maken naar een onbekende rekening’ of een app gebruikt die helemaal geen rekeningnummers toont, zoals PayPal’.

Een paar manieren om te voorkomen dat u in WhatsApp-fraude trapt, zijn onder meer controleren of het nummer correct is, de taalstijl van het bericht controleren, het nummer bellen of 2-factor-authenticatie instellen op WhatsApp.

Dus daar heb je het, zes stappen om te voorkomen dat je wordt opgelicht door deze bemoeizuchtige fraudeurs.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *