Haai gespot aan Nederlandse kust

Haai gespot aan Nederlandse kust

Afgelopen week veroorzaakten angstaanjagende beelden van een dodelijke haaienaanval in Egypte op een Russische man grote onrust.

Hoewel deskundigen beweren dat de kans om te overlijden door uit bed te vallen aanzienlijk groter is dan door een haaienaanval, blijven dergelijke incidenten indrukwekkend.

Het is echter belangrijk op te merken dat, ondanks het groeiende aantal toeristen op vakantiebestemmingen, er geen bewijs is dat haaienaanvallen vaker voorkomen.

Echter, het aantal haaien, waaronder de ‘mensenhaai’, lijkt toe te nemen in de Noordzee, mogelijk als gevolg van klimaatverandering.

Haai gespot aan Nederlandse kust

Haai gespot aan Nederlandse kust

De toename van zeehonden en andere prooidieren in de Noordzee kan meer roofdieren aantrekken. Onlangs zijn op social media diverse video’s en foto’s verschenen van vermeende waarnemingen van haaien langs de Nederlandse kust.

Hoewel de meeste van deze beelden niet recent zijn, was er wel een opvallende waarneming bij Terschelling, waar een gevlekte haai aan de kust is gespot een tijdje geleden.

Gevlekte haai

Het NOS Jeugdjournaal heeft meer uitleg gegeven over deze waarneming: “Op het strand van Terschelling is een gevlekte haai gespot! Onderzoekers hebben het dier bekeken en zeggen dat het niet gevaarlijk is. Het gaat om een gladde gevlekte haai. Het dier is iets langer dan een meter en is dol op krabben en kreeften. Vroeger werden er vaker haaien gezien in Nederland en het lijkt erop dat ze nu terugkomen.”

De beelden maken met dit mooie weer weer een opmars op social media. Het wordt voornamelijk gebruikt om vrienden bang te maken als ze met dit mooie weer op het strand zijn. Echter, moeten we ons ervan bewust zijn dat deze dieren ook in onze Noordzee zwemmen.

Dit nieuws, in combinatie met de beelden die nu rondgaan op social media, herinnert ons eraan dat de natuur voortdurend in beweging is, en dat we ons best moeten doen om ons aan te passen en te leren samenleven met deze fascinerende wezens.

Bekijk hieronder de beelden:

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *