Let op: dit vroegtijdige teken van een beroerte treedt meestal een week van te voren op

Een beroerte is een medisch noodgeval waarbij de bloedtoevoer naar een deel van uw hersenen wordt afgesneden. De aandoening ontdoet je hersenen van de broodnodige zuurstof en voedingsstoffen, waardoor je lichaam niet in staat is om essentiële functies uit te voeren.

Dit betekent dat tijd van essentieel belang is. Gelukkig kunnen sommige symptomen al alarmbellen doen rinkelen voordat er een beroerte optreedt.

Door de plotselinge aard van een beroerte worden de medische noodgevallen vaak afgeschilderd als onverwachte aanvallen die uit het niets toeslaan.

Hoewel dit waar kan zijn, zijn er nog steeds een aantal rode vlagsignalen vóór de daadwerkelijke noodsituatie.

Onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift van de American Academy of Neurology, wijst uit dat waarschuwingssignalen van een ischemische beroerte al zeven dagen vóór de noodsituatie kunnen opduiken.

Gelabeld als het meest voorkomende type, treedt een ischemische beroerte op wanneer een bloedstolsel de bloed- en zuurstofstroom naar uw hersenen blokkeert.

Het onderzoek wijst uit dat 80 procent van de beroertes ischemisch is en vaak wordt voorafgegaan door een “waarschuwingsberoerte” of een mini-beroerte.

Miniberoertes worden gebruikt om een voorbijgaande ischemische aanval (TIA) te beschrijven – een aandoening die wordt veroorzaakt door een tijdelijke verstoring van de bloedtoevoer naar een deel van de hersenen.

TIA presenteert zich met symptomen die lijken op een beroerte, maar het duurt maar een paar minuten en veroorzaakt geen hersenletsel.

Een van de waarschuwingssignalen van TIA is volgens de studie plotselinge ataxie.

Ataxie beschrijft een slechte spiercontrole die onhandige bewegingen veroorzaakt. Het kan problemen met lopen en evenwicht veroorzaken.

Andere veelbetekenende tekenen die kunnen optreden bij ataxie zijn plotselinge duizeligheid en verlies van evenwicht of coördinatie.

Dit waarschuwingsbord kan al een week verschijnen voordat de volledige medische noodsituatie toeslaat.

Wil je dit artikel verder lezen en weten hoe jij het risico kunt verkleinen? Klik dan op volgende pagina!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *