Nieuw onderzoek: Vapen laat je ballen krimpen

Nieuw onderzoek: Vapen laat je ballen krimpen

Nieuw onderzoek wijst uit dat het razend populaire roken van e-sigaretten, ook wel vapen genoemd slechter is voor de gezondheid dan eerst gedacht: Vapen laat je ballen krimpen.

De populariteit van e-sigaretten

Vapen of het gebruik van e-sigaretten werd ooit gezien als het gezondere alternatief voor traditionele sigaretten.

Met hun veelvoud aan kleuren en aantrekkelijke smaken, leken ze een veiligere optie voor rokers. Echter, recent onderzoek doet nu twijfels rijzen over de veiligheid van deze moderne rookapparaten.

Effecten van vapen op de mannelijke vruchtbaarheid

Wetenschappers van een universiteit in Turkije voerden een studie uit waarbij ze de effecten van vapen op mannelijke voortplantingsorganen onderzochten.

Nieuw onderzoek: Vapen laat je ballen krimpen

Ze verdeelden mannelijke ratten in drie groepen: een groep blootgesteld aan traditionele sigarettenrook, een groep blootgesteld aan e-sigarettenrook en een controlegroep die niet aan rook werd blootgesteld.

Vapen laat je ballen krimpen

De resultaten waren opmerkelijk. Ratten die waren blootgesteld aan de dampen van e-sigaretten hadden significant kleinere testikels en een verminderde zaadproductie in vergelijking met de controlegroep.

Toch bleken de ratten die werden blootgesteld aan traditionele sigarettenrook het zwaarst getroffen, wat suggereert dat traditionele sigaretten nog steeds het meest schadelijk zijn voor de mannelijke vruchtbaarheid.

Nieuw onderzoek: Vapen laat je ballen krimpen

Hoewel e-sigaretten aanvankelijk werden aangeprezen als een veiliger alternatief voor traditionele sigaretten, blijkt uit dit onderzoek dat ze niet zonder risico zijn, vooral wat betreft mannelijke vruchtbaarheid.

Toch blijft het roken van traditionele sigaretten het schadelijkst voor de gezondheid. Het is essentieel voor rokers om volledig op de hoogte te zijn van de risico’s voordat ze beslissen welk product ze willen gebruiken.

Bekijk hier het onderzoek

@ntrwetenschap

♬ Whoopty (Instrumental) – DJB

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *