Angela de Jong, de bekende columnist van het AD, heeft vlak voor de jaarwisseling scherp uitgehaald naar mediamagnaat John de Mol en zijn omgang met Peter Gillis op SBS 6.
De Jong noemt de aanhoudende steun van De Mol aan Gillis, ondanks diverse controverses, “walgelijk en verbazingwekkend.”
Onbegrip voor SBS 6-beleid
In een video op AD Play spreekt Angela de Jong haar verbazing en afschuw uit over de prominente rol die Peter Gillis nog steeds speelt op SBS 6, ondanks de vele controverses rondom zijn persoon.
“Het is even walgelijk als verbazingwekkend dat hij nog steeds in het zadel wordt gehouden door SBS als een soort volksheld,” zegt De Jong.
Spiegelbeeld van Zenderbazen
De Jong stelt kritische vragen over de integriteit van zenderbazen zoals John de Mol en Frans Klein.
“Hoe kun je als programmamaker, als programmadirecteur, als zenderbaas ’s ochtends in de spiegel kijken en denken: we geven hem een podium op onze zender? Ik snap er werkelijk helemaal niets van.”
‘Guilty Pleasure’ van het Publiek
Guido den Aantrekker, hoofdredacteur van Story, begrijpt de aantrekkingskracht van Gillis bij het publiek wel.
Hij vergelijkt het met een ‘guilty pleasure’: “Het is misschien niet goed en gezond, maar het is wel lekker, en één keer in de week is het ook niet zo erg.”
Kritische Grens voor Gillis
Angela de Jong vraagt zich af wat er nog moet gebeuren voordat Gillis van het scherm verdwijnt.
“Wat moet er nog bij komen voordat die man van het scherm verdwijnt?” vraagt ze zich af.
Guido den Aantrekker meent dat een eventuele veroordeling voor mishandeling de grens zou zijn. “Dan kun je hem bijna niet op tv houden. Dan houdt het ook echt op.”
Angela’s Oproep tot Verantwoordelijkheid
Angela de Jong roept John de Mol en andere betrokkenen op tot het nemen van verantwoordelijkheid.
Ze benadrukt de invloed die mediabazen hebben op het publieke beeld en de noodzaak om ethische beslissingen te maken in de televisiewereld.
Angela de Jong’s felle kritiek op de omgang van John de Mol en SBS 6 met Peter Gillis weerspiegelt een groeiende bezorgdheid over ethiek in de media.
Haar woorden benadrukken het belang van verantwoordelijk mediabeleid en roepen op tot een heroverweging van de waarden die we als samenleving willen uitdragen via onze televisieschermen.