Instant noedels, een snelle en populaire maaltijd onder velen, liggen onder vuur na een recente waarschuwing van de Consumentenraad in Hong Kong.
Uit hun onderzoek blijkt dat vrijwel alle geteste voorverpakte noedels mogelijk kankerverwekkende stoffen bevatten, waaronder 3-MCPD en glycidol.
Deze ontdekking roept vragen op over de veiligheid van deze snelle snack, die wereldwijd in vele keukens terug te vinden is.
Schadelijke Stoffen in de Schijnwerpers
Het onderzoek richtte zich op negentien verschillende soorten instant noedels, waarvan zeventien varianten te veel schadelijke stoffen bleken te bevatten.
Drie van deze producten overschreden zelfs de maximale hoeveelheden die binnen de Europese Unie zijn toegestaan.
Bijzondere aandacht ging uit naar 3-MCPD, een stof die ontstaat tijdens het verhitten van de oliën en vetten gebruikt in de productie van instant noedels, en glycidol, een andere mogelijk kankerverwekkende stof.
Onzekerheid in Nederland
Hoewel het niet direct duidelijk is of de onderzochte merken ook in Nederland verkrijgbaar zijn, wijst de verspreiding van bepaalde merken op internationale beschikbaarheid.
Enkele van de merken die in het onderzoek van de Consumentenraad werden getoond, zijn namelijk ook in (Aziatische) supermarkten in Nederland te vinden. Dit roept vragen op over de veiligheid van instant noedels die ook hier op de markt zijn.
Geen Vastgestelde Limieten
Opvallend genoeg bestaan er, zowel in Hong Kong als in de EU, geen specifieke limieten voor de aanwezigheid van 3-MCPD en glycidol in instant noedels.
Voor glycidol geldt een maximale grens van 1000 ug/kg in eetbare plantaardige olie volgens Europese regels, maar een dergelijke standaard ontbreekt voor instant noedels.
Wat betekent dit voor consumenten?
De bevindingen van de Consumentenraad in Hong Kong benadrukken het belang van bewustzijn bij consumenten over wat ze eten.
Instant noedels zijn misschien een snelle en gemakkelijke maaltijdkeuze, maar dit onderzoek werpt licht op mogelijke gezondheidsrisico’s die niet genegeerd mogen worden.
Consumenten worden aangemoedigd om etiketten zorgvuldig te lezen en waar mogelijk te kiezen voor gezondere, minder bewerkte voedingsmiddelen.