Fooi geven in het buitenland kan soms een uitdaging zijn. Wat is gepast en wat niet? Hier vind je een overzicht van hoeveel fooi je in verschillende Europese landen zou moeten geven.
Het Doel van Fooi
Fooi geven is een manier om waardering te tonen voor goede service of heerlijk eten. Dit wordt soms vergeten. In Nederland en Scandinavië verdienen horecamedewerkers een redelijk loon en zijn niet afhankelijk van fooien.
In veel andere landen, zoals de Verenigde Staten en sommige Zuid-Europese landen, zijn medewerkers afhankelijk van fooien om rond te komen.
Fooien worden vaak verzameld in een ‘fooipot’ en verdeeld onder alle medewerkers. Dit betekent dat ook de kok of afwasser een deel krijgt. Soms worden fooien gebruikt voor personeelsuitjes of cadeaus. In het slechtste geval profiteert de baas ervan.
Hoeveel Fooi Geef je in Populaire Vakantielanden?
De hoogte van de fooi varieert per cultuur en de hoogte van de rekening. In Nederland is het gebruikelijk om 5 tot 10% fooi te geven of bedragen naar boven af te ronden. Bijvoorbeeld, bij een rekening van €28 geef je €30.
Fooi in Italië
In Italië krijg je vaak een mandje brood en bestek op tafel. Dit is niet gratis, maar wordt als ‘pane e coperto’ op de rekening gezet. Dit zijn servicekosten, waardoor een extra fooi niet nodig is.
Fooi in Frankrijk
In Frankrijk is het belangrijk om op de bon te kijken. Soms zijn de servicekosten al inbegrepen. Als er ‘service non compris’ op staat, is een fooi van 10 tot 15% gepast. Wees voorzichtig, want soms houden obers je wisselgeld als fooi, zelfs als de service al inbegrepen is.
Fooi in Spanje
In Spanje geven mensen alleen fooi als ze tevreden zijn met de service of het eten. Rond bedragen naar boven af, laat overtollig muntgeld achter op tafel of pin 5-10% meer. Als je niet tevreden bent, geef dan geen fooi.
Fooi in Griekenland
In Griekenland geef je alleen fooi als de service uitzonderlijk goed is. Overmatige fooien worden niet altijd gewaardeerd. Fooi wordt op prijs gesteld, maar met mate.
Fooi in Duitsland
In Duitsland is fooi geven niet vanzelfsprekend, maar als je het doet, houd dan 5 tot 10% aan of rond de rekening naar boven af. Gidsen verwachten meestal een fooi van ongeveer 10%.
Fooi in Turkije
In Turkije is fooi geven in restaurants niet verplicht, maar wel gebruikelijk. Men rekent op 5 tot 10%. Bij taxiritten is fooi geven niet gebruikelijk, maar toeristen ronden vaak het bedrag netjes naar boven af.
Het geven van fooi varieert sterk per land en situatie. Door je bewust te zijn van lokale gewoonten, kun je ongemakkelijke situaties voorkomen en waardering tonen voor goede service. Of je nu in Italië, Frankrijk, Spanje, Griekenland, Duitsland of Turkije bent, met deze gids weet je precies wat je moet doen.