Loopt jouw energiecontract af? Dit is de goedkoopste optie!

Loopt jouw energiecontract af? Dit is de goedkoopste optie!

Wanneer Sluit Je een Nieuw Energiecontract af?

Het afsluiten van een nieuw energiecontract kan een lastige beslissing zijn. Het meest logische moment om naar een nieuw contract te kijken, is vlak voordat je huidige contract afloopt.

Melvin Paalvast, energie-expert bij vergelijkingssite Keuze.nl, legt uit: “Als je niets doet, wordt je contract automatisch variabel. De tarieven worden dan vaak meerdere keren per jaar aangepast.” Variabele contracten hebben voor- en nadelen. Je profiteert sneller van dalende tarieven, maar je loopt ook het risico dat de prijzen stijgen. Voor meer zekerheid kun je een vast contract kiezen.

Loopt jouw energiecontract af? Dit is de goedkoopste optie!

Wat voor Soort Contract Kies Je?

Wanneer je besluit om een nieuw energiecontract af te sluiten, zijn er drie opties: variabel, vast en dynamisch. Een dynamisch contract, dat ongeveer 4% van de huishoudens heeft, wisselt per uur in prijs.

“Dit contract is vooral interessant voor mensen die veel thuis zijn en bijvoorbeeld hun elektrische auto kunnen opladen wanneer de tarieven laag zijn,” zegt Paalvast. Heb je zonnepanelen? Houd er dan rekening mee dat je mogelijk meer moet betalen om terug te leveren, vooral als de stroomprijs negatief is.

Loopt jouw energiecontract af? Dit is de goedkoopste optie!

Zonnepanelen en Energiekosten: Waar Moet Je Op Letten?

Voor zonnepaneelbezitters is het extra belangrijk om goed naar de tarieven te kijken. Energieleveranciers rekenen namelijk vaak hogere kosten voor klanten met zonnepanelen.

“Energieleveranciers moeten in de winter stroom duurder inkopen, terwijl de stroomprijs in de zomer juist laag is. Om dit te compenseren, rekenen ze hogere tarieven voor zonnepaneelbezitters,” zegt Joris Kerkhof van Independer. Ook krijg je steeds minder voor teruggeleverde stroom. Waar je vroeger nog 15 cent per kWh kreeg, ligt dat bedrag nu rond de 5 cent.

Loopt jouw energiecontract af? Dit is de goedkoopste optie!

Wat Is een Goed Tarief voor Gas en Stroom?

Bij het afsluiten van een nieuw energiecontract is het goed om te weten wat de gangbare tarieven zijn. “Op dit moment liggen de tarieven voor gas tussen de 1,20 en 1,30 euro per kuub, en voor stroom tussen de 25 en 30 cent per kWh,” zegt Kerkhof. Dit zijn tarieven inclusief belastingen. Ter vergelijking: tijdens de energiecrisis in 2022 kon de prijs voor gas oplopen tot bijna 4 euro per kuub.

Loopt jouw energiecontract af? Dit is de goedkoopste optie!

Hoe Lang Zet Je Het Contract Vast?

De keuze voor de looptijd van je contract hangt af van je behoefte aan zekerheid. Een driejarig contract biedt stabiliteit, maar is vaak iets duurder dan een eenjarig contract.

“Als de energieprijzen weer stijgen door geopolitieke omstandigheden, ben je met een vast contract beschermd,” zegt Kerkhof. Houd er wel rekening mee dat belastingen kunnen veranderen, zelfs als je tarief vaststaat.

Loopt jouw energiecontract af? Dit is de goedkoopste optie!

Vergelijkingssites: Ja of Nee?

Het vergelijken van verschillende energieleveranciers kan je flink wat geld besparen. “Soms bieden vergelijkingssites betere deals, omdat energieleveranciers daar graag bovenaan willen staan,” legt Paalvast uit.

Let wel op dat niet elke vergelijkingssite alle aanbieders toont. Controleer daarom meerdere websites om de beste deal te vinden. En wees op je hoede voor telefonische verkoop. Kerkhof: “Volgens de ACM betaal je vaak te veel als je ingaat op telefonische aanbiedingen.”

Als je energiecontract afloopt, is overstappen vaak de voordeligste optie, vooral met de welkomstbonussen die nieuwe klanten krijgen. Voor zonnepaneelbezitters is het belangrijk om goed te letten op de teruglevertarieven en eventuele extra kosten.

Vergeet niet om verschillende aanbiedingen te vergelijken en let op je eigen verbruik. Een vast contract biedt vaak de meeste zekerheid en is momenteel de goedkoopste optie voor consumenten.

Image by wayhomestudio on Freepik
Via: AD

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *