NVWA: Stop direct met het gebruiken van dit IKEA-product!

NVWA: Stop direct met het gebruiken van dit IKEA-product!

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een dringende waarschuwing afgegeven voor het gebruik van glazen uit de Pokal-serie van IKEA. Deze glazen zijn onveilig wanneer ze in contact komen met hete vloeistoffen, omdat ze kunnen uit elkaar spatten.

Volgens de NVWA is het risico op verwondingen te groot, en is het gebruik van deze glazen voor hete dranken sterk af te raden. Dit advies komt nadat IKEA zelf al een eerdere waarschuwing gaf, maar volgens de NVWA is dat advies onvoldoende om de veiligheid te garanderen.

NVWA: Stop direct met het gebruiken van dit IKEA-product!
Screenshot

Eerdere waarschuwing van IKEA niet voldoende

In juli adviseerde IKEA al om de glazen neer te zetten in plaats van ze in de hand te houden tijdens het inschenken van hete dranken. Toch blijkt dit niet voldoende te zijn om de veiligheid van de gebruiker te waarborgen. De NVWA benadrukt dat er nog steeds een aanzienlijk risico op verwondingen bestaat.

“Het risico op verwondingen blijft bestaan wanneer het glas met hete vloeistof uit elkaar spat.”

NVWA: Stop direct met het gebruiken van dit IKEA-product!

Meerdere meldingen van incidenten

Dit jaar alleen al ontving de NVWA meerdere meldingen van glazen die spontaan kapotgingen bij het inschenken van hete vloeistoffen. Uit de gegevens van IKEA blijkt bovendien dat honderden mensen in de afgelopen jaren problemen hebben ondervonden met de Pokal-glazen. Veel van deze incidenten leidden tot brandwonden.

“Uit bij IKEA opgevraagde gegevens blijkt dat enkele honderden mensen zich in de afgelopen jaren bij de winkelketen hebben gemeld met dit probleem.”

NVWA: Stop direct met het gebruiken van dit IKEA-product!
Bron: IKEA

Klachten op de IKEA-website

Ook de recensies op de website van IKEA tonen aan dat de glazen gevaarlijk kunnen zijn. Inspecteurs van de NVWA ontdekten een groot aantal negatieve beoordelingen, waarin gebruikers melding maken van glazen die ‘ontploften’ bij het inschenken van hete dranken.

“Op de website van IKEA kwamen inspecteurs van de NVWA daarnaast een groot aantal reviews tegen waarin mensen hun beklag doen over glazen die waren ‘ontploft’. “

NVWA: Stop direct met het gebruiken van dit IKEA-product!

Welke glazen lopen risico?

De waarschuwing geldt specifiek voor de glazen uit de Pokal-serie met een inhoud van 27, 35 en 65 centiliter, in alle kleuruitvoeringen. Het is aan te raden om deze glazen volledig te vermijden voor hete dranken, om mogelijke verwondingen te voorkomen.

NVWA: Stop direct met het gebruiken van dit IKEA-product!

Veiligheid voorop: gebruik alternatieven

Om veilig te blijven bij het nuttigen van hete dranken, wordt consumenten aangeraden om over te stappen op glazen en mokken die expliciet geschikt zijn voor hoge temperaturen. IKEA biedt ook een breed scala aan hittebestendige producten aan, die veilig kunnen worden gebruikt voor het serveren van warme dranken.

De waarschuwing van de NVWA is duidelijk: het gebruik van de IKEA Pokal-glazen voor hete dranken is te risicovol. Om ongelukken en verwondingen te voorkomen, is het essentieel om deze glazen te vermijden en te kiezen voor veiligere alternatieven. Veiligheid moet altijd prioriteit hebben, vooral als het gaat om producten die dagelijks worden gebruikt.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *