De aantrekkingskracht van een late-night kebab
Na een lange werkdag of een avondje uit is er vaak één snack die lonkt: de döner kebab. Of je nu door de straten slentert na het werk of uit de discotheek rolt na een avondje feesten, de gedachte aan een sappige, vette kebab lijkt onweerstaanbaar.
Maar heb je ooit stilgestaan bij wat er precies in die kebab zit? Een bezoek aan een kebabfabriek bracht een man op andere gedachten.
“Er is maar één ding waar je aan kunt denken: een dikke, vette, smerige kebab, natuurlijk.”
Hoe wordt kebab eigenlijk gemaakt?
Tijdens een onderzoek voor Channel 4’s programma Food Unwrapped ging presentator Jimmy Doherty op zoek naar de waarheid achter döner kebabs. In een fabriek leerde hij dat een authentieke döner kebab alleen van lamsvlees gemaakt zou moeten zijn. In de praktijk wordt dit echter vaak vermengd met andere ingrediënten zoals gestructureerd sojaproteïne, uienpoeder, zout en vulmiddelen om de kosten te drukken en het product makkelijker te snijden.
“De döner kebabs die zij maken bevatten 85 procent lamsvlees, vijf procent vulmiddel, vijf procent beschuit en vijf procent kruiden en zout.”
Onzuivere kebabs: wat zit er echt in?
Hoewel sommige fabrikanten beweren dat hun kebabs voornamelijk lamsvlees bevatten, geldt dat niet voor elke kebabzaak. De fabrieksmedewerker onthulde dat er gevallen zijn geweest waarbij varkensvlees werd aangetroffen in kebabs die als lamsvlees werden verkocht. Dit is uiteraard onaanvaardbaar voor veel mensen, met name de moslimgemeenschap. Om dit verder te onderzoeken, werden negen verschillende kebabs uit diverse zaken naar een DNA-laboratorium gestuurd voor analyse.
“Er zijn zelfs gevallen geweest waarin varkensvlees is aangetroffen, wat voor de moslimgemeenschap absoluut onaanvaardbaar is.”
Schokkende resultaten uit het laboratorium
Forensisch wetenschapper Paul Hancock, die het onderzoek uitvoerde, legde uit dat het team testte op de aanwezigheid van rundvlees, varkensvlees, lamsvlees, kip en zelfs exotischer vlees zoals ezel en paard. De resultaten waren verontrustend: slechts één van de negen kebabs bevatte daadwerkelijk alleen lamsvlees. De meeste monsters bevatten kip, en sommige zelfs rundvlees, wat niet overeenkwam met wat de klanten werd beloofd.
“Slechts één van de negen monsters bevatte alleen lamsvlees.”
60 procent van de kebabs zou falen
Hoewel het onderzoek slechts op een kleine schaal werd uitgevoerd, verwachtte Hancock dat als er meer kebabs zouden worden getest, ongeveer 60 procent niet aan de verwachtingen zou voldoen. Dit betekent dat veel mensen niet precies weten wat ze eten wanneer ze een kebab bestellen. De volgende keer dat je die late-night kebab bestelt, is het dus de moeite waard om twee keer na te denken over wat er op je bord ligt.
“Hancock verwacht dat 60 procent van de kebabs niet zou voldoen, wat ‘waarschijnlijk typisch zou zijn’.”
Misschien toch maar friet?
Hoewel een döner kebab misschien de perfecte snack lijkt na een lange avond, toont dit onderzoek aan dat de inhoud van deze populaire afhaalmaaltijd niet altijd overeenkomt met de verwachtingen. Als je je zorgen maakt over wat je precies eet, is het misschien veiliger om voor een pak friet te gaan. Op die manier weet je in ieder geval zeker wat je krijgt.