Fysiologische processen omvatten een stijging van de kerntemperatuur van het lichaam, een vermindering van de slaapdrift, de secretie van melatonine en een toename van de niveaus van het stresshormoon cortisol.
Al deze dingen gebeuren als ons lichaam ‘zich voorbereidt om ons de dag in te sturen’.
De cognitief therapeut grapte in een artikel voor IFL Science dat ‘het enige goede aan wakker worden om 3 uur ’s nachts is dat het ons allemaal een levendig voorbeeld van catastroferen geeft’.
Catastroferen draait om individuen die geloven dat ze zich in een veel slechtere situatie bevinden dan ze in werkelijkheid zijn of die bepaalde moeilijkheden in het leven overdrijven.
“Rond deze tijd in de slaapcyclus,” legt Murray uit, “zijn we fysiek en cognitief op ons dieptepunt.
“Vanuit het oogpunt van de natuur is dit bedoeld als een tijd van fysiek en emotioneel herstel, dus het is begrijpelijk dat onze interne hulpbronnen laag zijn.”
Bovendien benadrukt de expert dat we midden in de nacht ‘andere middelen missen’, zoals sociale connecties en andere copingvaardigheden.
Hij schetst: “Zonder onze menselijke vaardigheden en kapitaal worden we met onze gedachten alleen gelaten.
“Dus de geest heeft gedeeltelijk gelijk als hij concludeert dat de veroorzaakte problemen onoplosbaar zijn – om 3 uur ’s nachts zouden de meeste problemen dat letterlijk zijn.”
Het is echter niet allemaal kommer en kwel, want als de zon eenmaal op is, worden onze problemen om 3 uur ’s nachts eindelijk ‘in perspectief geplaatst’.