Experts: Dit werkt het beste tegen jeukende muggenbulten

Experts: Dit werkt het beste tegen jeukende muggenbulten

Met de zomer komt ook de vervelende aanwezigheid van muggen. Wat zijn de beste manieren om de jeuk en zwelling van muggenbeten te verlichten? Bio-ingenieur Barbara Geusens en dermatoloog Michelle Mertens delen hun inzichten en ervaringen.

Waarom Muggen Sommige Mensen Meer Prikken

Muggen lijken sommige mensen aantrekkelijker te vinden dan anderen. “Ongeveer 20 procent van de mensen krijgt 80 procent van de muggenbeten,” zegt dermatoloog Michelle Mertens.

“Dit heeft vooral te maken met geuren die ons lichaam produceert. Onze genen, voeding en medicijngebruik spelen allemaal een rol in onze unieke lichaamsgeur.”

Daarnaast ademen grotere en zwaardere mensen meer koolstofdioxide uit, wat muggen aantrekt. “Eerst worden muggen aangetrokken door je lichaamsgeur of koolstofdioxide, en vervolgens bepaalt je lichaamstemperatuur of je geprikt wordt: een warmere lichaamstemperatuur vinden ze aantrekkelijker.”

Experts: Dit werkt het beste tegen jeukende muggenbulten

De Rol van Muggenspeeksel bij Jeuk

Niet iedereen reageert hetzelfde op een muggenbeet. “Muggen injecteren speeksel om te voorkomen dat bloed klontert, zodat ze het beter kunnen opzuigen,” legt Barbara Geusens uit. “Dit speeksel activeert een immuunrespons, waarbij histamine vrijkomt en jeuk veroorzaakt.”

“De beet resulteert in een jeukende, rode of witte zwelling,” vult Mertens aan. “Krabben kan leiden tot prurigo papels, jeukende bultjes die drie tot vier dagen zichtbaar blijven.”

Experts: Dit werkt het beste tegen jeukende muggenbulten

De Beste Middeltjes tegen Jeuk

1. Warmtepen

Barbara Geusens: “Warmtepennen bieden snelle verlichting door geconcentreerde warmte (rond 50 graden Celsius) op de beet toe te passen. Dit kan de concentratie histamine verlagen en de jeuk verminderen.”

2. Ontsmettingsmiddel (betadine)

Michelle Mertens: “Ontsmettingsmiddel helpt niet tegen jeuk, maar is nuttig bij opengekrabde beten om infecties te voorkomen. Gebruik betadine en bescherm de plek tegen de zon.”

3. Antihistamine

Michelle Mertens: “Bij hevige jeuk kan een antihistaminicum verlichting bieden. Deze medicijnen zijn op recept verkrijgbaar.”

4. Bakpoeder

Barbara Geusens: “Bakpoeder kan door zijn neutraliserende en kalmerende eigenschappen helpen bij jeuk en zwelling, hoewel dit nog niet wetenschappelijk is bewezen.”

Experts: Dit werkt het beste tegen jeukende muggenbulten

5. Statische elektriciteit

Barbara Geusens: “Apparaten die statische elektriciteit gebruiken, kunnen tijdelijk jeuk verlichten door zenuwuiteinden te stimuleren en de immuunrespons te beïnvloeden.”

6. Muggengifzuiger

Barbara Geusens: “Hoewel populair in Amerika, is er geen wetenschappelijk bewijs dat deze apparaatjes effectief gif kunnen verwijderen.”

7. Gel met menthol of kamille

Barbara Geusens: “Natuurlijke ingrediënten zoals menthol en kamille hebben kalmerende en verkoelende eigenschappen, wat een goed alternatief is voor corticosteroïden.”

8. Pleisters met actieve ingrediënten

Barbara Geusens: “Pleisters kunnen natuurlijke ingrediënten bevatten die jeuk verminderen en beschermen tegen krabben. Ze geven geleidelijk actieve stoffen af en beschermen de huid.”

Experts: Dit werkt het beste tegen jeukende muggenbulten

9. IJsblokjes

Michelle Mertens: “Koelen helpt tegen jeuk, maar leg nooit een ijsblokje rechtstreeks op de huid. Gebruik altijd een doek ertussen.”

10. Tandpasta

Michelle Mertens: “Tandpasta kan verkoelend werken, maar kan de huid ook uitdrogen en irriteren, wat de jeuk kan verergeren.”

Experts: Dit werkt het beste tegen jeukende muggenbulten

Conclusie

Met deze tips kun je beter omgaan met de vervelende jeuk van muggenbeten. Door de juiste middeltjes te kiezen, kun je de jeuk en zwelling effectief verminderen en genieten van een comfortabele zomer.

Via: AD

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *