Hanna* (31), een kantoormedewerkster, werd onlangs verrast door een ongebruikelijk verzoek van een collega.
Na een gezellig uitje met collega’s naar de kermis, ontving ze de volgende dag een Tikkie van 25 cent voor een slokje Fanta dat ze van deze collega had gekregen. Een situatie die zowel verbazing als irritatie opwekte.
Een Onverwachte Wending na een Kermisbezoek
Het verhaal begon onschuldig genoeg. Tijdens een bezoek aan de kermis met collega’s kocht een van hen een blikje Fanta.
“We hadden een leuke avond, tot hij een toiletbezoek bracht en daarvoor een consumptie moest kopen. Hij kwam terug met een drankje en bood iedereen een slok aan, omdat hij zelf nog vol zat van zijn vorige Fanta,” vertelt Hanna.
Een Tikkie voor een Slokje
De verbazing was groot toen Hanna de volgende dag een Tikkie ontving voor het slokje drank.
“Ik kon mijn ogen niet geloven. 25 cent voor een slokje Fanta! Ik vroeg hem of alles wel goed met hem ging, want dit was toch te gek voor woorden,” zegt Hanna.
Reactie van de Collega en Hanna’ Wraak
De collega leek het verzoek volkomen normaal te vinden en reageerde met ‘Nou en?’.
Hanna besloot hierop haar eigen koekjes die dag niet met hem te delen. “Als hij kinderachtig doet, dan kan ik dat ook,” stelt ze vastberaden.
Kleingeestigheid versus Generositeit
Het incident werpt licht op de vraag hoe ver men kan gaan in het verrekenen van kleine gebaren van gastvrijheid.
Hanna, die eerder een reis voor de verjaardag van een vriendin had betaald, vindt de actie van haar collega niet alleen kinderachtig, maar ook in schril contrast staan met de generositeit die zij zelf tentoonspreidt.
Discussie op Kantoor
De actie van de collega heeft tot ophef geleid op het kantoor.
“Het is het gesprek van de dag. Iedereen vindt het belachelijk. Het gaat om het principe, niet om die 25 cent,” benadrukt Hanna.
De Lessen van een Tikkie
Dit voorval laat zien dat zelfs de kleinste gebaren van gastvrijheid of vriendelijkheid onderwerp kunnen worden van financiële afrekening.
Het roept de vraag op waar de grens ligt tussen vrijgevigheid en kleingeestigheid in sociale en professionele relaties.
Waar Ligt de Grens?
Het verhaal van Hanna en haar collega laat zien dat zelfs de meest triviale zaken kunnen leiden tot onverwachte spanningen en discussies.
Het voorval nodigt uit tot een heroverweging van wat als normaal en acceptabel wordt beschouwd in het delen van kosten en het tonen van vrijgevigheid binnen sociale en professionele kringen.
*Naam is gefingeerd om privacyredenen.
Via: Linda