Leontine Ruiters belemmerd door bipolaire moeder: “Vastgebonden in een isoleercel”

Leontine Ruiters overladen met kritiek over nieuwe look: "Wat heb jij nou gedaan!?"

In de recente aflevering van de YouTube-serie Open Kaart van Robbert Rodenburg, sprak Leontine Ruiters, de ex-vrouw van Marco Borsato, openhartig over de invloed die de bipolaire stoornis van haar moeder had op haar leven.

Haar verhaal biedt een diepgaand inzicht in de uitdagingen waarmee ze werd geconfronteerd en hoe deze ervaringen haar hebben gevormd.

Leontine Ruiters belemmerd door bipolaire moeder: "Vastgebonden in een isoleercel"

Jeugdherinneringen

In het programma stellen Robbert Rodenburg en zijn gast elkaar vragen die op kaartjes staan geschreven.

Een van de vragen die Robbert aan Leontine stelde, was hoe ze terugkijkt op haar jeugd. “Ik heb eigenlijk een ontzettend fijne jeugd gehad,” vertelt Leontine.

“Wel heel beschermend opgevoed door mijn moeder. Dat heeft mij op bepaalde vlakken denk ik wel belemmerd.”

Leontine Ruiters belemmerd door bipolaire moeder: "Vastgebonden in een isoleercel"

De Ziekte van Haar Moeder

Leontine’s moeder leed aan een bipolaire stoornis, wat een grote impact had op het gezin.

“Dat is een hele moeilijke periode geweest,” deelt Leontine. “Toen ik heel jong was heb ik dat niet zo heel erg gemerkt. Maar het was er natuurlijk wel altijd, ik wist alleen niet beter.”

Ze vertelt verder: “Ik ben mezelf door haar ziekte zonder dat ik het wist heel erg gaan aanpassen, om niet te zeuren en vooral niet lastig te zijn.”

Leontine groeide op in een gezin van vijf en probeerde altijd het ‘makkelijke kind’ te zijn. “Ik heb mij na mijn veertigste pas gerealiseerd dat ik daar echt last van had. Daar ben ik ook voor in therapie gegaan.”

Leontine Ruiters belemmerd door bipolaire moeder: "Vastgebonden in een isoleercel"

De Eerste Psychose

Op 18-jarige leeftijd zag Leontine haar moeder voor het eerst een psychose krijgen, wat leidde tot een opname in een kliniek.

“Ze is wel weer teruggekomen, maar het was nooit meer zoals het was. Ze zat aan de medicijnen, die vlakken je heel erg af. Dan stopte ze daar weer mee en dan kwam ze weer in een psychose terecht. Zo ging het de hele tijd door.”

Leontine probeerde later met haar moeder te praten over deze moeilijke periodes. “Tuurlijk ben ik nog wel eens begonnen over toen ze bijvoorbeeld in een isoleercel zat, vastgebonden, omdat ze agressief was geweest tijdens een psychose. Maar daar wist zij helemaal niks meer van, dus dat had dan ook niet heel veel zin. Maar het heeft natuurlijk wel heel veel met mij gedaan om je moeder zo te zien. Dat is ontzettend heftig.”

Leontine Ruiters belemmerd door bipolaire moeder: "Vastgebonden in een isoleercel"

Gevolgen voor Leontine

De impact van haar moeders ziekte was groot. “Niet weten wat je wil, geen grenzen kunnen stellen, aanpasgedrag. En ook continu anderen willen helpen. Maar dat kan je alleen doen als je ook goed voor jezelf zorgt, en daar ging het bij mij wel mis. Ik zorgde niet goed voor mezelf qua innerlijk. Ik zorgde voor anderen die het moeilijk hadden. Dat hou je gewoon niet vol.”

De stress en het niet goed voor zichzelf zorgen, resulteerden in fysieke klachten bij Leontine. “Door de stress en doordat ik niet goed naar mezelf luisterde kreeg ik last van mijn slokdarm, van eczeem en last van mijn stembanden die niet sloten.”

Leontine Ruiters belemmerd door bipolaire moeder: "Vastgebonden in een isoleercel"

Besef van Hulpnood

Leontine realiseerde zich uiteindelijk dat ze hulp nodig had.

“Ik ging zo over mijn grenzen dat ik dacht: ik moet hulp zoeken. Ik moest me losmaken van het idee dat ik iedereen altijd wil redden.” Haar beslissing om hulp te zoeken markeerde een belangrijk keerpunt in haar leven.

Leontine Ruiters‘ openhartige verhaal over haar jeugd en de bipolaire stoornis van haar moeder biedt een diepgaand inzicht in de uitdagingen die ze heeft doorstaan.

Haar ervaringen benadrukken het belang van zelfzorg en de moed om hulp te zoeken. Leontine’s reis naar herstel en zelfontdekking is een inspirerend voorbeeld van veerkracht en doorzettingsvermogen.

Bekijk hieronder de aflevering:

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *