De Oekraïense vluchteling Illia Samoilenko, 24 jaar, heeft zijn geduld verloren na twee jaar verblijf in het Best Western Plus Grand Winston Hotel in Rijswijk. In een brief aan de gemeenteraad beschrijft hij de ondraaglijke omstandigheden waarin hij zich bevindt en eist hij een woning. “Ik leef al twee jaar zo, als een hond die geen thuis kan vinden,” schrijft hij in zijn brief.
Klachten over Hygiëne en Voedselkwaliteit
Samoilenko klaagt in zijn brief over de slechte hygiënische omstandigheden in het hotel. Hij stelt dat de wasmachines niet goed werken, wat bij hem voor huidproblemen zorgt.
Daarnaast is de ventilatie volgens hem al jaren niet schoongemaakt, wat leidt tot een gebrek aan frisse lucht omdat het raam niet open kan. Ook het eten is volgens Samoilenko ondermaats: “Het lijkt alsof ze het goedkoopste voedsel gebruiken en zelfs dat niet lekker maken, zonder zout, peper of andere kruiden. Het vlees is vaak te lang gekookt, alsof het rubber is – het is verschrikkelijk.”
Wanhoop en Verlangen naar Stabiliteit
De situatie in het hotel is volgens Samoilenko onhoudbaar, en hij ziet geen andere opties. “Ik wil een gezin, kinderen met mijn vriendin, maar ik kan dat niet doen in zulke omstandigheden,” schrijft hij.
Ondanks pogingen om een woning te huren, wordt hij steeds afgewezen vanwege zijn Oekraïense achtergrond en de onzekerheid rond zijn verblijfsstatus. “Ik wil niet op kosten van de staat leven,” benadrukt hij. “Ik probeer al twee jaar een huis te huren, maar mensen vertrouwen ons niet vanwege onze onzekere verblijfsstatus.”
Reactie van het Hotel en Gemeenteraad
Menno Noordenbos, manager van het Grand Winston Hotel, weerspreekt de klachten van Samoilenko. “Tuurlijk, met tweehonderd mensen is er altijd wel iemand die iets over het eten te zeggen heeft, maar de opmerkingen over een gebrek aan hygiëne kloppen niet,” zegt hij.
Volgens Noordenbos worden er regelmatig evaluaties gehouden en is er niets van dien aard gebleken. De gemeente, die verantwoordelijk is voor de opvang, is nauw betrokken bij het proces.
Eis voor Woning en Reactie van Politiek
Samoilenko ziet slechts één oplossing voor zijn problemen: “Ik eis een appartement! Ik zeg dat ik bereid ben ervoor te betalen. Arabieren en anderen krijgen een woning van de gemeente, maar ik niet. Waarom deze discriminatie?”
De oppositiepartij Rijswijks Belang heeft aangekondigd schriftelijke vragen te stellen over de kwestie. Fractievoorzitter Marc Weterings reageert furieus: “Ze zitten nota bene in een viersterrenhotel en ze klagen over de biefstuk. Nergens in zijn brief staat een bedankje. De Rijswijkse belastingbetaler wordt te kakken gezet. Als het deze meneer niet bevalt, dan is hij vrij om terug naar Oekraïne te gaan.”
Uitdagingen voor Oekraïense Vluchtelingen
Volgens een woordvoerder van Vluchtelingenwerk zijn de klachten van Samoilenko niet uniek. “We zien wel vaker dat er onrust is onder Oekraïners over de opvang,” zegt hij.
De noodopvang voor Oekraïners is in Nederland vaak van tijdelijke aard, wat tot spanningen leidt. Veel vluchtelingen hebben traumatische ervaringen meegemaakt en verkeren in een kwetsbare mentale toestand, wat de situatie verder bemoeilijkt.
Bijdrage aan Gemeentelijke Opvang
Sinds juli moeten Oekraïense vluchtelingen die werken, een eigen bijdrage betalen voor hun verblijf in gemeentelijke opvang. Deze bijdrage bedraagt 105 euro per maand per volwassene, en voor locaties waar maaltijden standaard worden verzorgd, komt daar een extra bedrag van 242,48 euro per maand bij. De gemeente Rijswijk was niet beschikbaar voor commentaar over de kwestie.
De brief van Illia Samoilenko aan de gemeenteraad van Rijswijk werpt licht op de uitdagingen waarmee Oekraïense vluchtelingen worden geconfronteerd in de noodopvang.
Terwijl sommige klachten door het hotel worden betwist, blijven de zorgen van Samoilenko over zijn situatie onverminderd groot. Of de gemeente zal ingrijpen en hem een woning zal toekennen, blijft voorlopig een open vraag.
Via: AD