Vrouw (60) blijft met auto op het spoor staan, wordt vol geraakt door trein

Vrouw (60) blijft met auto op het spoor staan, wordt vol geraakt door trein

Maar haar reactie, of beter gezegd het gebrek daaraan, is helemaal niet zo ongewoon, zegt Anouck Heulot, psycholoog bij adviescentrum POBOS. “Op het moment van een levensbedreigende situatie wordt onze prefrontale cortex – waar alle rationele denkprocessen plaatsvinden – even op pauze gezet door ons emotionele brein.

Dat deel van onze hersenen zorgt dan voor een instinctieve vecht-, vlucht- of bevriesreactie. Vermoedelijk is dat laatste wat er gebeurde bij deze vrouw. Haar emotionele brein zal hebben besloten dat de beste reactie was om gewoon stil te blijven zitten.”

Heulot haalt het Heizeldrama aan om haar punt te verduidelijken: “Mensen hebben daar uit angst elkaar onder de voet gelopen om zo snel mogelijk te ontsnappen.

Vanuit een rationeel oogpunt is dat onbegrijpelijk, want als je rustig blijft en even geduld toont, komt iedereen er levend uit.

Vrouw (60) blijft met auto op het spoor staan, wordt vol geraakt door trein

Maar als je begrijpt hoe ons brein functioneert, is het volkomen logisch dat mensen soms ondoordachte keuzes maken in stressvolle situaties. Zo ook bij deze dame.”

Rust bewaren is het sleutelwoord

De chauffeuse is overigens niet de enige die online kritiek te verduren krijgt. Ook het gedrag van de arbeider wordt door velen bekritiseerd.

In eerste instantie omdat hij alles filmde terwijl de vrouw duidelijk in een noodsituatie verkeerde, maar ook omdat hij bleef schreeuwen.

Vrouw (60) blijft met auto op het spoor staan, wordt vol geraakt door trein

Heulot wil de man niet direct veroordelen – “want ook als toeschouwer kan je in shock zijn” -, maar ze geeft wel aan dat zijn geschreeuw waarschijnlijk niet heeft bijgedragen.

“Tegen iemand die in shock is schreeuwen, is als water naar de zee brengen. Hoe meer stimuli binnenkomen, hoe meer je brein deze stimuli uitschakelt en zich richt op de eigen reactie. Het is de kunst om zelf rustig te blijven.

Je moet proberen mensen weer naar een veilige ruimte te leiden door zelf heel kalm te spreken en een oplossing te bieden.”

Het parket van Limburg heeft een onderzoek ingesteld naar de botsing. De vrouw, die naar het ziekenhuis is vervoerd maar niet in levensgevaar verkeert, zal zich vermoedelijk later voor de politierechter moeten verantwoorden.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *