Evert Santegoeds: Van roddeljournalist tot koninklijke vijand
Evert Santegoeds, hoofdredacteur van Privé, staat bekend om zijn niet-aflatende drang naar de grootste scoops, ook als het om het Nederlandse Koningshuis gaat. De journalist, die geen BN’er of royal spaart, vertelt in een openhartig interview in de Nieuwe Revu over een van zijn meest spraakmakende verhalen. Het incident bracht Willem-Alexander zelfs zover dat hij de hulp inschakelde van de FBI.
De koninklijke foto’s die alles veranderden
In zijn interview blikt Evert terug op een avond in een Italiaans restaurant, waar hij per toeval aan de praat raakte met een groep onbekenden. “Aan het eind van een heel gezellige avond vertelde een van die mannen dat hij in Villa Eikenhorst werkte,” vertelt Evert. Het destijds nieuwe onderkomen van Willem-Alexander en Máxima bleek een schat aan informatie te bevatten.
De man bood foto’s aan van de villa, een kans die Evert met beide handen aangreep. Het leverde Privé een exclusief artikel van maar liefst twintig pagina’s op. Maar niet iedereen was enthousiast. “Die hele koninklijke familie was natuurlijk woedend,” herinnert Evert zich. De zaak werd zo serieus genomen dat Willem-Alexander de FBI inschakelde om te achterhalen wie de foto’s gemaakt had. “Ze zijn er nooit achter gekomen,” voegt hij eraan toe.
Waarom Evert nooit een lintje zal krijgen
Het incident met de FBI is niet het enige waar de journalist mee in het geheugen van de Oranjes staat gegrift. “Het Koninklijk Huis had sowieso al een bloedhekel aan me sinds ik in 1985 meldde wat zich in het Amsterdam Hilton had afgespeeld tussen Willem-Alexander en een of andere blondine,” vertelt hij. Dit verhaal leverde hem zijn eerste rechtszaak op.
Evert heeft zich erbij neergelegd dat een koninklijk lintje er voor hem nooit in zal zitten. “Niet erg hoor,” zegt hij luchtig. “Royaltyreporters die denken dat ze bij die familie horen, mankeren wat.”
Albert Verlinde: De uitzondering
De journalist steekt niet onder stoelen of banken dat hij verbaasd is over het lintje dat Albert Verlinde wel ontving. “Dat heeft hij ook niet te danken aan zijn tijd achter de desk bij Boulevard,” stelt Evert. Toch relativeert hij zijn eigen situatie. “Nee, dat komt niet meer goed. Maar ik vind het ook niet erg.”
Een journalist die grenzen verlegt
Het verhaal van Evert Santegoeds laat zien hoe hij keer op keer grenzen opzoekt om de grootste scoops naar buiten te brengen. Hoewel dat niet zonder gevolgen is gebleven, heeft hij zijn plek in de Nederlandse journalistiek veroverd. Zelfs als dat betekent dat hij een levenslange vijand van het Koningshuis is geworden.
“De koninklijke familie was woedend, maar het heeft mij één van mijn mooiste verhalen ooit opgeleverd,” aldus Evert.
Bekijk hieronder een fragment uit die tijd: