Met miljoenen huishoudens die hun energierekening zien stijgen en de vriestemperaturen die Nederland treffen, zullen de meesten op zoek zijn naar manieren om te besparen op hun verwarming. Experts hebben onderzocht wat de “ideale” temperatuur van huishoudens zou moeten zijn om hun thermostaten in te stellen om je lekker warm te houden en de energierekening te verlagen.
Veel huishoudens aarzelen om hun verwarming aan te zetten vanwege de crisis in de kosten van levensonderhoud en stijgende energierekeningen. Het is echter op een bepaald moment tijdens de wintermaanden vaak nodig om de verwarming aan te zetten om ervoor te zorgen dat leidingen niet bevriezen, er geen schimmel groeit en leden van het huishouden niet ziek worden. Energie-experts hebben hun mening klaar staan als het gaat over hoe warm een huis moet zijn en welke temperatuur veel te koud is voor huizen.
Andy Kerr, oprichter van BOXT, zei: “De ideale kamertemperatuur in de winter ligt tussen de 18 en 20 graden. Tijdens de wintermaanden kan het verleidelijk zijn om de thermostaat hoger te zetten. Experimenteren met verschillende temperaturen kan zowel de energierekening verlagen als mogelijk leiden tot een betere nachtrust.
“Probeer in plaats van één temperatuur voor de hele dag in te stellen, te wisselen tussen dag- en nachttemperaturen, omdat dit je thuis comfortabeler kan maken en ook het energieverbruik kan verminderen. Met slimme thermostaten is dit extra makkelijk te programmeren.”
De expert merkte op dat het een “mythe” is dat de verwarming de hele dag aan laten staan helpt om geld te besparen op de energierekening. Zijn redenering is dat de ketel continu energie zal verbruiken.
In plaats daarvan suggereerde hij: “Het is veel energiezuiniger en goedkoper om je ketel zo in te stellen dat hij alleen aangaat als je warm water of verwarming nodig hebt, en je thermostaat alleen in te stellen op de temperatuur die je in huis wilt hebben. Door de thermostaat hoger te zetten, warmt het systeem niet sneller op, maar blijft het langer energie verbranden om die hogere temperatuur te bereiken.
“Het constant verbranden van brandstof om je huis te verwarmen zal er niet alleen toe leiden dat er energie wordt verbruikt, maar ook dat er energie verloren gaat.
“In een standaard woning kan het warmteverlies behoorlijk groot zijn in vergelijking met de warmte die je erin stopt via je ketel en radiatoren, maar als je huis goed geïsoleerd is, zou warmteverlies niet zo’n probleem moeten zijn.”
Als het op de wintermaanden aankomt, moeten huishoudens zich bewust zijn van de temperatuur waarop ze hun verwarming instellen. Als het weer ijzig wordt, bestaat de kans dat het water in uw ketelsysteem bevriest als het helemaal niet wordt gebruikt, “met veel schade aan uw verwarmingssysteem tot gevolg”.
Andy zei: “Over het algemeen wordt geadviseerd om de thermostaat op minimaal 10 graden te zetten om te voorkomen dat je leidingen bevriezen.”