Doktoren schrikken zich rot door röntgenfoto van patiënt: “Dit hebben we nog nooit gezien!”

Doktoren schrikken zich rot door röntgenfoto van patiënt

Doktoren schrikken zich rot wanneer een patiënt bij hun komt om een röntgenfoto te laten maken. Op schokkende beelden is te zien hoe een patiënt die hulp zocht voor een aanhoudende hoest, werd doorzeefd met de resten van tientallen lintwormlarven, zo meldt The Daily Mail.

Een röntgenfoto van de maag, gepost door een Braziliaanse medicus, toont honderden heldere witte vlekken, die elk de verkalkte overblijfselen van een parasiet voorstellen.

Deze aandoening, cysticercose genaamd, treedt op wanneer larven van een soort lintworm, die normaal in de darmen leeft, weefsels zoals de spieren of hersenen binnendringen.

Daar vormen ze harde knobbeltjes zoals cysten die kunnen aanvoelen als knobbeltjes onder de huid.

Hoewel ze onaangenaam zijn, zijn ze over het algemeen onschadelijk – aangezien de larven niet overleven – kunnen de achtergebleven cysten problemen veroorzaken als ze zich in de hersenen of ogen ontwikkelen.

Doktoren schrikken zich rot door röntgenfoto van patiënt

Doktoren schrikken zich rot

Dr. Vitor Borin de Souza, een hospik in het Hospital das Clínicas in Botucatu, deelde de beelden in een inmiddels verwijderde thread op Twitter.

Hij zei: ‘Cysticercose wordt verkregen door inname van lintwormeieren (aanwezig in de ontlasting van mensen met lintwormen).

‘Wil je het niet krijgen? Was je eten goed voor consumptie.’

Dr. de Souza voegde eraan toe dat de patiënt in de meeste gevallen geen behandeling nodig heeft.

Hij zei: ‘Als je geen letsel hebt in het hoofd, ruggenmerg of ogen, hoef je niet eens te behandelen.

‘Deze laesies zijn verkalkt, dus het zijn geen levensvatbare cysticerci (lintwormlarven). Als het geen ongemak veroorzaakt, gaat het leven door.’

Hij bevestigde echter dat de patiënt wachtte op een MRI-scan om te controleren op de locatie van eventuele cysten in hun hersenen.

Cysten op deze locatie kunnen potentieel dodelijk zijn.

Hoewel hoofdpijn en zelfs epileptische aanvallen vaak voorkomen, kunnen dergelijke knobbeltjes ook leiden tot verwarring, duizeligheid en een aandoening die hydrocephalus wordt genoemd, een teveel aan vocht in de hersenen, dat, indien onbehandeld, dodelijk kan zijn.

In deze gevallen is meestal een operatie nodig om de cysten te verwijderen.

Cysten kunnen ook de ogen bereiken, waar ze wazig of verstoord zicht kunnen veroorzaken en mogelijk een infectie kunnen veroorzaken.

De cysten zelf kunnen zich pas maanden of jaren na de eerste infectie met de lintwormeieren ontwikkelen.

Varkenslintworm

De lintworm die cysticercose kan veroorzaken is een soort genaamd Taenia solium, ook wel bekend als de varkenslintworm.

Eieren van deze soort worden tussen mensen uitgewisseld via verontreinigde uitwerpselen, meestal via vervuilde watervoorraden of onvoldoende handhygiëne tijdens de voedselbereiding.

Doktoren schrikken zich rot door röntgenfoto van patiënt

Mensen kunnen de lintworm ook krijgen via besmette varkensvleesproducten, hoewel in dit geval de eieren die in de darm uitkomen zich niet naar andere delen van het lichaam verspreiden om cysticercose te veroorzaken.

De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat Taenia solium-larvencysten die zich in de hersenen ontwikkelen verantwoordelijk zijn voor tot wel 70 procent van de gevallen van epilepsie in sommige delen van de wereld.

Aangenomen wordt dat ongeveer 2,5 miljoen mensen per jaar besmet zijn met Taenia solium, waarbij het meestal wordt aangetroffen in arme regio’s van Azië, Zuid-Amerika en Oost-Europa.

Mensen die alleen cysticercose hebben, kunnen, in tegenstelling tot mensen met een actieve lintworminfectie in hun darmen, de eitjes niet verspreiden naar andere mensen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *