Binnenkort (zondag 31 maart) is het weer zover: de overgang naar de zomertijd. Een moment waar veel mensen naar uitkijken, omdat de avonden langer licht blijven.
Maar weet je eigenlijk waarom we de klok verzetten? Dit gebeurt voornamelijk om in lijn te blijven met onze buurlanden en om energie te besparen, een traditie die in Nederland sinds 1977 wordt gehanteerd.
De Impact op je Lichaam
De overgang naar de zomertijd betekent één uur minder slaap, wat een aanzienlijke invloed kan hebben op je lichaam en welzijn.
Je slaapritme raakt verstoord, wat voor sommigen zelfs kan leiden tot een gevoel van ongeluk. Dit komt doordat je biologische klok ontregeld raakt, iets waar je lichaam zes maanden aan gewend was.
Tips van de Slaapexpert
Hoe kun je de overgang naar de zomertijd nu het beste aanpakken?
Slaapexpert Nilong Vyas adviseert om een week van tevoren je slaapritme geleidelijk aan te passen. Ga bijvoorbeeld elke dag een kwartier eerder naar bed om zo je lichaam voor te bereiden op het nieuwe schema.
Zo maak je de transitie op 31 maart een stuk draaglijker.
Slaapproblemen?
Mocht je buiten de zomertijd om al moeite hebben met slapen, dan zijn er diverse tips en technieken die je kunt toepassen om je nachtrust te verbeteren.
Zo kan een consistent slaapschema en het vermijden van schermen voor het slapengaan al een wereld van verschil maken.
Inzicht in de effecten van de zomertijd op ons lichaam en hoe we ons kunnen voorbereiden op deze verandering kan helpen om de impact te minimaliseren en onze slaapkwaliteit te behouden.