Experts: Dit is de meest effectieve manier om te sparen

Experts: Dit is de meest effectieve manier om te sparen

Vandaag behandelen we de meest effectieve manier om te sparen, en het bedrag dat je als buffer zou moeten hebben volgens een aantal experts.

In een samenleving waar geld een grote rol speelt, kan de druk om te sparen overweldigend zijn, vooral als je momenteel financieel worstelt.

Echter, volgens financiële experts zoals Renée Lamboo, is het nooit te laat om een spaarroutine te starten en een gezonde financiële buffer op te bouwen.

Experts: Dit is de meest effectieve manier om te sparen

In dit artikel bespreken we waarom sparen belangrijk is en bieden we tips voor het effectief opbouwen van een spaarpotje.

De Noodzaak van Sparen

Lamboo, die samen met haar partner een schuldvrij leven heeft gecreëerd en mede-oprichter is van de financiële advieswebsite PorteRenee.nl, benadrukt het belang van een financiële buffer.

“Je hebt een buffer nodig om tegenvallers in het leven, zoals autopech of een plotseling jobverlies, op te kunnen vangen,” legt ze uit.

Ondanks dat sommigen denken dat sparen alleen voor “rijke of gierige mensen” is, benadrukt Lamboo dat dit een misvatting is. Met de juiste aanpak en mindset kan bijna iedereen sparen, zelfs met een klein inkomen.

Experts: Dit is de meest effectieve manier om te sparen

Hoe Bepaal je het Juiste Bufferbedrag?

De juiste hoeveelheid om te sparen kan worden berekend via verschillende tools, zoals die op nibud.nl.

Echter, Lamboo adviseert om een persoonlijkere benadering te kiezen, gebaseerd op je maandelijkse noodzakelijke uitgaven vermenigvuldigd met drie tot zes maanden.

“Begin ergens, zelfs als het een paar tientjes per maand zijn,” voegt ze toe, benadrukkend dat elke stap, hoe klein ook, belangrijk is.

Experts: Dit is de meest effectieve manier om te sparen

Het Geheim van Consistent Sparen: Realistische Doelen

Lamboo benadrukt het belang van het stellen van realistische spaardoelen om demotivatie te voorkomen.

Ze raadt aan om een aparte spaarrekening te openen bij een andere bank om de verleiding te weerstaan het gespaarde geld uit te geven. “Het potje verbergen bij je bestaande bank kan ook,” suggereert ze.

De Psychologie achter Geldgewoontes

Financieel psycholoog Anne Abbenes legt uit dat veel van onze geldgewoonten wortelen in onze jeugd, vaak onbewust gevormd door het observeren van het gedrag van onze ouders.

Abbenes adviseert om je eigen geldscripts te onderzoeken en, indien nodig, aan te passen. Ze moedigt mensen aan om openlijk over geld te praten en hun uitgavegedrag te evalueren op basis van langetermijnwaarde.

Experts: Dit is de meest effectieve manier om te sparen

Sparen hoeft geen onoverkomelijke uitdaging te zijn. Door realistische doelen te stellen, een persoonlijke buffer te bepalen, en je bewust te zijn van je eigen geldgewoonten, kun je langzaam maar zeker een financiële buffer opbouwen die je helpt tegenvallers in het leven op te vangen en je financiële gemoedsrust geeft.

Denk eraan dat het belangrijkste is om te starten, ongeacht hoe klein het bedrag ook is. Zoals Lamboo adviseert, “begin érgens, al zijn het een paar tientjes per maand.”

Het opbouwen van een spaarpotje is een stap in de richting van een financieel stabielere en zekerdere toekomst.

Via: Flair

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *